Placki warzywne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki inne niż zwykle, bo warzywno-pieczarkowe, w składzie są ziemniaki, cukinia, brokuły, pieczarki, cebula i ser żółty. Są przepyszne, więc zachęcam do lektury przepisu i wypróbowania. Poniżej przepis na ok. 15-16 placków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 mała cukinia
    250 g pieczarek
    250 g brokułów
    50-70 g sera żółtego
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki warzywne 1. Cukinię pozbawić pestek, następnie zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i odstawić.
  • Placki warzywne 2. Brokuł podzielić na kawałki i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przełożyć na talerz i ugnieść widelcem.
  • Placki warzywne 3. Pieczarki potrzeć na grubej na tarce. Patelnię rozgrzać z masłem klarowanym. Na patelnię przełożyć pieczarki i drobno pokrojoną cebulę, smażyć do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Placki warzywne 4. Ziemniaki obrać. Do dużej miski na drobnej tarce potrzeć ziemniaki. Do ziemniaków przełożyć mocno wyciśniętą cukinię, usmażone pieczarki, ugotowane brokuły, starty żółty ser, jajko, mąkę, na koniec doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować