Placki inne niż zwykle, bo warzywno-pieczarkowe, w składzie są ziemniaki, cukinia, brokuły, pieczarki, cebula i ser żółty. Są przepyszne, więc zachęcam do lektury przepisu i wypróbowania. Poniżej przepis na ok. 15-16 placków.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mała cukinia
250 g pieczarek
250 g brokułów
50-70 g sera żółtego
1 jajko
3 łyżki mąki
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Placki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pozbawić pestek, następnie zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i odstawić.
2.Brokuł podzielić na kawałki i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przełożyć na talerz i ugnieść widelcem.
3.Pieczarki potrzeć na grubej na tarce. Patelnię rozgrzać z masłem klarowanym. Na patelnię przełożyć pieczarki i drobno pokrojoną cebulę, smażyć do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
4.Ziemniaki obrać. Do dużej miski na drobnej tarce potrzeć ziemniaki. Do ziemniaków przełożyć mocno wyciśniętą cukinię, usmażone pieczarki, ugotowane brokuły, starty żółty ser, jajko, mąkę, na koniec doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem.
Komentarze