Uwielbiam smak selera ,coraz więcej ludzi do niego przekonuje się. Wersja z plackami sprawdza się nawet u niejadków. Do tego gulasz z szynki...czego chcieć więcej...
40 min
Składniki:
2 duże selery
1/2 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
serek almette naturalny
2 jajka
2 łyżki mąki
300 g szynki surowej
duża czerwona papryka
duża cebula
500 ml bulionu warzywnego
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
wędzona papryka w proszku
sól ,pieprz
opcjonalnie zagęstnik do sosów
olej do smażenia
Placki selerowo ryżowe z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do startego na dużych oczkach selera dodajemy serek naturalny ,jajka ,ugotowany ryż i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki ,następnie nadmiar tłuszczu osączamy przy pomocy papierowego ręcznika.
Szynkę ,paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie całość zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez 20 min. Sos możemy zredukować (zajmie to więcej czasu) lub (tak jak ja) dodajemy zagęsnik do sosów (ilość zależy od upodobań kulinarnych). Całość doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i wędzoną papryką.
Komentarze