Placki selerowo ryżowe z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam smak selera ,coraz więcej ludzi do niego przekonuje się. Wersja z plackami sprawdza się nawet u niejadków. Do tego gulasz z szynki...czego chcieć więcej...

  • 40 min

Składniki:


  • 2 duże selery
    1/2 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
    serek almette naturalny
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    300 g szynki surowej
    duża czerwona papryka
    duża cebula
    500 ml bulionu warzywnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    wędzona papryka w proszku
    sól ,pieprz
    opcjonalnie zagęstnik do sosów
    olej do smażenia

Placki selerowo ryżowe z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do startego na dużych oczkach selera dodajemy serek naturalny ,jajka ,ugotowany ryż i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki ,następnie nadmiar tłuszczu osączamy przy pomocy papierowego ręcznika.

    Szynkę ,paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie całość zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez 20 min. Sos możemy zredukować (zajmie to więcej czasu) lub (tak jak ja) dodajemy zagęsnik do sosów (ilość zależy od upodobań kulinarnych). Całość doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i wędzoną papryką.

    Placki podajemy ciepłe ,polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy