Placki ryżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób
  • Średni

Można je podawać jako samodzielne danie z sosami, albo jako dodatek do dań warzywnych lub mięsnych

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 1.5 szklanki
    - bulion warzywny: 3 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - ser żółty: 5 dekagramów
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - oliwa: 3 łyżki
    - bazylia, tymianek (mogą być suszone): 2 łyżki
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - sezam ziarno: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać bulion, wsypać dobrze wypłukany ryż i gotować ok. 20 minut. Osączyć i wystudzić.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce, dodać do wystudzonego ryżu razem z jajkami i tartą bułką. Zagnieść ciasto, doprawić pieprzem i ziołami.
  • 3. Formować małe placuszki, obtaczać z ziarnach sezamu i smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Można podawać z różnymi sosami, warzywami lub jako dodatek do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować