Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.
Przedstawiam sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Placki
4-5 ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
2 łyżki mąki (najlepiej pół na pół - oszyszczona i pełnoziarnista, np. pszenna, orkiszowa)
Szczypta soli i pieprzu
Gulasz
1 podwójna pierś z kurczaka
2 papryki (np. czerwona i żółta)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 pomidory
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki (lub 1 łyżeczka pasty paprykowej)
Szczypta soli, kminku
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
3-4 łyżeczki jogurtu greckiego
Natka pietruszki
kiełki
Placek po węgiersku z gulaszem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
Gulasz podawaj na przygotowanym placku.Można udekorować jak na zdjęciu.
Komentarze