Placek po węgiersku z gulaszem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.
Przedstawiam sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki
    4-5 ziemniaków
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
    2 łyżki mąki (najlepiej pół na pół - oszyszczona i pełnoziarnista, np. pszenna, orkiszowa)
    Szczypta soli i pieprzu
    Gulasz
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 papryki (np. czerwona i żółta)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1-2 pomidory
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki (lub 1 łyżeczka pasty paprykowej)
    Szczypta soli, kminku
    1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
    3-4 łyżeczki jogurtu greckiego
    Natka pietruszki
    kiełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek po węgiersku z gulaszem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
    Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
    Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
    Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
    Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
    Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
    Gulasz podawaj na przygotowanym placku.Można udekorować jak na zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować