Placki pieczone z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) na placki zetrzeć na tarce o dużym oczku, dodać jajka, mąkę, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać masę warzywną i formować średniej wielkości placki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg), wstawić blachy z plackami i piec około 30 minut.
2.Sos: Cebulę posiekać i wrzucić do rondla bez tłuszczu. Podsmażyć. Indyka pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem czarnym i ziołowym, dodać do cebuli i obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody i dodać pokrojona w kostkę paprykę. Dusić całość około 15 minut. Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt.
Upieczone placki podawać z sosem. Smacznego :)
Porady
Kaloryczność porcji ze zdjęcia 335 kcal (5 niedużych placków i 2-3 duże łyżki sosu).
Węglowodany 46,6 g
Tłuszcze 6,7 g
Białko 20,3 g
Komentarze