Placki pieczone z sosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjne placki z sosem w odchudzonej wersji

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 patison
    1/2 cukinii
    1/2 kg ziemniaków
    3 łyżki mąki
    3 jajka
    1 cebula
    1 średni batat
    jarzynka, pieprz, curry
    sos:
    450 g fileta z indyka
    3 małe papryki białe (105 g)
    1 cebula (120 g)
    1 jogurt naturalny (190 g)
    1 łyżka sosu chili
    pieprz ziołowy, pieprz czarny
    jarzynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki pieczone z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki: Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) na placki zetrzeć na tarce o dużym oczku, dodać jajka, mąkę, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać masę warzywną i formować średniej wielkości placki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg), wstawić blachy z plackami i piec około 30 minut.
  • 2. Sos: Cebulę posiekać i wrzucić do rondla bez tłuszczu. Podsmażyć. Indyka pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem czarnym i ziołowym, dodać do cebuli i obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody i dodać pokrojona w kostkę paprykę. Dusić całość około 15 minut. Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt.
    Upieczone placki podawać z sosem. Smacznego :)

Porady

Kaloryczność porcji ze zdjęcia 335 kcal (5 niedużych placków i 2-3 duże łyżki sosu). Węglowodany 46,6 g Tłuszcze 6,7 g Białko 20,3 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Filet z indyka Indyk Patison Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować