Pulchne placki na kefirze

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam leniwy dzień nic mi się nie chce robić , posprzątałam, poprałam a na gotowanie nie mam sił jest tak duszno że nie ma czym oddychać. Tak więc dziś zrobiłam placki na kefirze z jabłuszkami takie 'Ala racuszki, wyszły bardzo smaczne i bardzo puchate.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,

    szczypta soli,

    6 łyżek cukru,

    3 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml),

    2,5 szklanki kefiru naturalnego,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka sody,

    1 jabłko 200 g,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Pulchne placki na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się jajek z cukrem.
  • placki 2. Jak już mamy zmiksowane jajka z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kefir i całość również zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
  • placki 3. Do zmiksowanej masy wkroić obrane jabłko w drobna kostkę ( waga jabłka jest podana po obraniu i wydrążeniu środka ). Całość wymieszać łyżką do połączenia się masy z jabłkami.
  • placki 4. Na patelnie wlać olej tak aby zakrył dno patelni rozgrzać go, nakładać po dwie łyżki ciasta z jabłkami i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Placki pięknie rosną lecz w czasie stygnięcia lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza. ( Nie dolewać oleju w czasie smażenia ).
  • placki 5. Usmażone placuszki ułożyć na talerzu. Nie wchłaniają zbyt dużo oleju. W czasie jedzenia nie jest wyczuwalny olej. Są fajne puchate choć w czasie gdy stygną lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza.
  • placki 6. Takie placuszki można podać z cukrem pudrem lub ulubionym sosem. Można je jeść na obiad lub jako przekąskę na kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować