Placki jaglane z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kasza jaglana doskonale sprawdza się w słodkich placuszkach. Przygotowuje się je bardzo szybko.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    8 łyżek mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki sody
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki suszonej żurawiny
    olej do smażenia
    dowolny dżem owocowy

Placki jaglane z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę miksujemy z mlekiem i jajkiem, dodajemy mąkę, sodę, cukry i nadal miksujemy, aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie za rzadka to dosypujemy więcej mąki kukurydzianej. Wsypujemy żurawinę i mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy masę jaglaną i smażymy placki z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło z dodatkiem dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy