Placki dyniowe z sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienna propozycja obiadowa :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
    2 ziemniaki
    1 cebula
    ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
    sos:
    1 filet z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1/2 puszki kukurydzy
    1 cebula
    sól, pieprz
    słodka papryka, curry
    przyprawa do kurczaka
    1 mały jogurt naturalny

Placki dyniowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wydrążyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubym oczku. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnym oczku. Dodać jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę dyniową nakładać na patelnię i smażyć placki na złoty kolor na średnim ogniu.

    Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli, obsmażyć. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać razem z kukurydzą do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku, całość smażyć 5-10 minut. Patelnię zdjąć z palnika i kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt i wymieszać. Podawać z plackami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy