Placki dyniowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię wydrążyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubym oczku. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnym oczku. Dodać jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę dyniową nakładać na patelnię i smażyć placki na złoty kolor na średnim ogniu.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli, obsmażyć. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać razem z kukurydzą do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku, całość smażyć 5-10 minut. Patelnię zdjąć z palnika i kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt i wymieszać. Podawać z plackami.
Komentarze