Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki.
Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron.
Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka.
Komentarze