Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, boczkiem i żurawiną.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    Ziemniak duży - 4szt
    Cebula średnia - 1szt
    Jajko - 1szt
    Mąka pszenna
    Pieprz, sól
    Olej do smażenia

    Dodatki:
    Boczek surowy wędzony (słupki) - 100g
    Oscypek - 1 większy
    Żurawina w słoiku - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Placki

Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem 1. Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki.

    Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.

    Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron.

    Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka.

Porady

Można podawać z kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować