Ten placek ze śliwkami jest wspomnieniem z dzieciństwa, zawsze, gdy przychodził sezon na śliwki, mama i babcia tworzyły pyszne smakołyki z ich użyciem. Dziś w roli głównej śliwki President
Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na placek: Mąki, pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić i lekko ostudzić, aby była ciepła, nie gorąca! Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać, aż się rozpuści, dodawać po kolei po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodawać po łyżce mieszanki mak z proszkiem do pieczenia - ubić na jednolite ciasto, w samym końcu powoli wlewać ciepłą margarynę, ciągle ubijając, aż składniki połączą się.
Formę na ciasto, blachę, wysmarować cienko margaryną i wysypać tartą bułką, wylać ciasto.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić te połówki w plasterki, ok. 0,5cm., wyłożyć je delikatnie na ciasto i od razu wstawić do rozgrzanego na 160C piekarnika - piec ok. 40 - 45min., aż placek zacznie odstawać od brzegów i nabierze złotego koloru.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu " dojść " jeszcze przez 15min., wyjąć z piekarnika. Ostudzony placek posypać obficie cukrem pudrem i podawać pokrojony w kwadraty.
SMACZNEGO!!
Komentarze