Placek z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Rabarbar otwiera sezon na wiosenne wypieki, ja polecam prosty placek z rabarbarem. Jest puszysty, wilgotny, słodko-kwaśny dzięki kawałkom rabarbaru, z chrupiącą migdałową kruszonką. Placek z rabarbarem jest najlepszym wypiekiem, by delektować się smakiem tego warzywa!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 550 g oczyszczonego i umytego rabarbaru
    250 g cukru
    110 g miękkiego masła
    2 jajka
    165 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g jogurtu naturalnego

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    30 g migdałów w płatkach
    50 g cukru
    55 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Placek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z 80 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, wbijając kolejne, kiedy wcześniejsze dokładnie wymiesza się z ciastem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta na zmianę z jogurtem, cały czas ucierając. Miksujemy tylko do połączenia składników i wlewamy ciasto do foremki o wymiarach 22x30 cm.
  • 2. Rabarbar kroimy na grube plastry, mieszamy z pozostałym cukrem i wysypujemy na wierzch ciasta.
  • 3. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wysypujemy równomiernie na rabarbar. Placek z rabarbarem pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się zezłoci – około 40-50 minut – do suchego patyczka. Studzimy po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować