Placek z jabłkami z rumową polewą

4 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek z jabłkami piecze się w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Ciasto jest proste i pyszne, a smak jabłek dopełnia rumowa polewa.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 35 dkg cukru
    - 35 dkg mąki
    - 25 dkg masła lub margaryny
    - 5 jajek
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 5 łyżek mleka
    - 2 łyżki kakao
    - 2 kg jabłek
    - rodzynki
    - 20 dkg cukru pudru
    - 2 łyżki masła lub margaryny
    - 3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Placek

Placek z jabłkami z rumową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw najlepiej przygotować sobie jabłka do ciasta, żeby wystygły. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na małym ogniu z rodzynkami, aż odparuje sok. Jeśli trzeba, dodać cukier do smaku. Przed ułożeniem na cieście wystudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać na koniec do ciasta.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać.
  • 4. Do zamkniętej blaszki wlać najpierw ciemne ciasto. Na nie wyłożyć masę jabłkową, a na wierzch jasne ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem i dolną grzałką.
  • 5. Przygotować lukier rumowy. W rondlu roztopić 2 łyżki masła. Dodać cukier puder i rum. Na koniec do lukru dodać łyżkę wrzątku i dobrze rozmieszać. Lukier lać na gorący placek.

Porady

* Jeśli jabłka są bardzo soczyste, do masy można dodać bułkę tartą. * Lukier należy lać na gorące ciasto, wtedy uzyska się ładny efekt popękanego marmurka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować