Placek z budyniem i jabłkami

4.5 (153 ocen)

  • 15 min

Cały smak i uroda tego ciasta tkwi w jego prostocie :-)

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki
    1 margaryna mleczna
    2 jaja
    1 cukier wanilinowy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 kg jabłek - ok 4 duzych

    1 l pełotłustego mleka
    2 budynie śmietankowe
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobic ciasto. Podzielić go na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce. Drugą natomiast rozwałkować i wyłożyć na blachę. Przepis jest na standardową prostokątną blaszkę, ale ja czasem robię w tortownicy. Podpiec w 180stopiach ok 20 minut
  • 2. W tym czasie jabłka wymyć, obrać i pokroić w niezbyt dużą kosteczkę. Można je skropić cytryną aby nie ściemniały. Gdy ciasto się podpiecze wyłożyć je na blat.
  • 3. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do mleka łyżkę masła. Jeszcze gorący budyń wylać na podpieczony blat z jabłkami.
  • 4. Wyjąć drugą połówkę ciasta z lodówki. Rozwałkować go i przełożyć delikatnie na budyń. Nadmiar ciasta odciąć i ewentualnie zrobić z niego ozdoby. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach.

Porady

Kiedyś eksperymentalnie zamiast jabłek użyłam wiśni. Również dobrze smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować