Placek z białek "Piegusek"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Robiąc faworki i pączki zawsze zostawały mi niewykorzystane białka jaj, więc razem ze swoją córką Małgosią (z racji że lubimy eksperymentować w kuchni) wpadłyśmy na pomysł wykorzystania ich właśnie w ten a nie inny sposób.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    1/3 szklanki maku,
    1/3 szklanki wiórek kokosowych,
    1/3 szklanki żurawiny,
    1 opakowanie cukru wanilinowego,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka białek jaj,
    250g margaryny.

Placek z białek "piegusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić margarynę i pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę suchych składników i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wystudzoną margarynę wlać do miski z wyżej wymienionymi składnikami.
  • 4. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją ze składnikami w misce.
  • 5. Następnie powstałą masę przelać do foremki i piec 45 minut, w temperaturze 180°C

Porady

Do ciasta można dodać inne dodatki np. rodzynki, orzechy, suszone morele, skórkę z pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy