Placek po węgiersku

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo pyszne sycące danie

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cebula
    sól/pieprz do smaku
    1kg szynki lub łopatki
    2 cebulę
    4 ząbki czosnku
    papryka ostra
    papryka słodka
    1 czerwona papryka
    sól/pieprz
    1 łyżka mąki pszennej
    100ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i solą. Wszystko razem przesmażyć. Zalać wywarem warzywnym lub mięsnym do zakrycia mięsa dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Jeszcze chwilę dusimy. Mąkę rozmieszać w 100ml śmietanki tak żeby nie było grudek i dodać do gulaszu. Gotować około 5 minut.
  • placek po węgiersku 2. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę również. Dodać jajko, mąkę, sól pieprz do smaku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Nakładać łyżką na patelnie i rozkładać na jak największej powierzchni. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
  • placek po węgiersku 3. Ziemniaczany placek rozkładamy na talerzu. Na jego połowie rozkładamy nasz gulasz i przykrywamy pozostałą połową. Możemy wierzch polać sosem lub udekorować śmietaną. Niebo w gębie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować