Placek orzechowo-jabłkowy wg. siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto jabłkowe (szarlotka):
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, posypać odrobiną bułki tartej. Rozprowadzić utarte na tarce o dużych oczkach i wyciśnięte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp 180*C przez ok 40-45min.
2.biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami, bułką i proszkiem i delikatnie wymieszać z białkami. Wyłożyć na blaszkę. Piec ok 30 min w temp 180*C. Należy upiec 2 takie biszkopty po 4 jajka każdy
3.masa:
Cukier zagotować z mlekiem, odlać ½ szkl żeby rozprowadzić budynie. Ugotować budyń. Wystudzić i zimny utrzeć z masłem.
4.polewa:
Rozpuścić margarynę, dodać mleko, kakao i cukier, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na końcu czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Chwilę odczekać, żeby lekko przestygła i polać ciasto. Kiedy będzie stygła, mieszać co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch
5.Przełożenie ciasta:
biszkopt orzechowy – ½ masy – ciasto jabłkowe – ½ masy – biszkopt orzechowy – polewa
Porady
Proponuję masę i biszkopty upiec dzień wcześniej, można również upiec 1 biszkopt z 8 jajek i przekroić na pół
Komentarze