Placek orzechowo-jabłkowy wg. siostry Anastazji

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Biszkopt orzechowy w połączeniu z budyniem waniliowym i szarlotką to pyszne połączenie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto jabłkowe (szarlotka):
    1 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dag margaryny
    30 dag mąki pszennej (2 szkl)
    1 łyżka cukru pudru
    4 dag drożdży
    2-3 łyżki śmietany 18%
    1-2 łyżeczki cynamonu
    1-2 łyżki bułki tartej
    szczypta soli

    Biszkopt orzechowy (składniki na 1 biszkopt):
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    ½ l mleka
    2 budynie waniliowe
    250 g masła lub margaryny
    cukier do smaku

    Polewa:
    100g margaryny
    1/3 szkl kakao
    ok 10 łyżek cukru pudru
    2 łyżki mleka
    ok 50g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Placek orzechowo-jabłkowy wg. siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto jabłkowe (szarlotka):
    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, posypać odrobiną bułki tartej. Rozprowadzić utarte na tarce o dużych oczkach i wyciśnięte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp 180*C przez ok 40-45min.
  • 2. biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami, bułką i proszkiem i delikatnie wymieszać z białkami. Wyłożyć na blaszkę. Piec ok 30 min w temp 180*C. Należy upiec 2 takie biszkopty po 4 jajka każdy
  • 3. masa:
    Cukier zagotować z mlekiem, odlać ½ szkl żeby rozprowadzić budynie. Ugotować budyń. Wystudzić i zimny utrzeć z masłem.
  • 4. polewa:
    Rozpuścić margarynę, dodać mleko, kakao i cukier, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na końcu czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Chwilę odczekać, żeby lekko przestygła i polać ciasto. Kiedy będzie stygła, mieszać co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch
  • 5. Przełożenie ciasta:

    biszkopt orzechowy – ½ masy – ciasto jabłkowe – ½ masy – biszkopt orzechowy – polewa

Porady

Proponuję masę i biszkopty upiec dzień wcześniej, można również upiec 1 biszkopt z 8 jajek i przekroić na pół

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Orzechy Czekolada Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

To może cię zainteresować