Placek na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
2szt wafla z dużą kratką
3 białka
3 łyżki cukru grysiku
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
10 dkg orzechów posiekanych
Troszkę proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miód, orzechy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, połączyć wszystko razem.
Wyłożyć blachę waflem i wlać ciasto i piec na złoty kolor 30min w 180oC.
Upiec dwa takie same placki.
Do środka upiec biszkopt z 4 jajek.
Masa:
½ litra mleka zagotować, 20dkg cukru grysiku utrzeć z 6 żółtkami i odrobiną mleka, dodać cukier waniliowy lub olejek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej.
Wszystko razem wymiesza c, wlać na gotujące mleko . Ugotować budyń i po ostygnięciu rozetrzeć z jedną kostką masła.
Placek przełożyć masą a w środek dać biszkopty.
Komentarze