Placek na maślance

4.5 (193 ocen)

  • 50 min

Puszysty, lekki, a jednocześnie odpowiednio wilgotny, z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi owocami w środku.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka maślanki
    2 jajka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki oliwy
    2,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła

    owoce (truskawki, maliny) lub dowolny dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Placek na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na blachę (25x36).
  • 2. Owoce układamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować