Placek lotaryński

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Francuskie danie, znane też jako tarta lotaryńska. Możemy go serwować na każdą okazję czy to danie główne czy też jako przekąskę.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - masło: 100 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - żółtka surowe: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 200 gramów
    - ser żółty: 150 gramów
    - śmietana gęsta: 200 mililitrów
    - Natka pietruszki lub szczypior posiekane: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek lotaryński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub folii i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • 2. W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie.
    Całe jaja ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich pokrojony w kostkę boczek oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę lub szczypior.
  • 3. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty, starannie wyklejając także brzegi ciastem.
    Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Smacznego 4. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie nasze nadzienie. Następnie pieczemy jeszcze przez 35 minut w tej samej temperaturze.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować