PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Łatwy i szybki w wykonaniu.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    10 dkg margaryny
    3 szklanki mąki
    3 dkg drożdży
    1 jajko
    1 szklanka letniego mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    KRUSZONKA:
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru

    NA WIERZCH:
    śliwki świeże lub z syropu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkiej ilości letniej wody rozrobić drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki. Całość dokładnie wymieszać po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać letnie mleko, margarynę, cukier, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny (by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość).

    Ze składników: margaryny, mąki i cukru zrobić kruszonkę (wyglądem przypominające kluski).

    Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną. Rozłożyć na blaszce i ułożyć śliwki (świeże lub z syropu). I posypać kruszonką.

Porady

Można na przykład zamiast śliwek dać brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować