Placek drożdżowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkiej ilości letniej wody rozrobić drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki. Całość dokładnie wymieszać po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać letnie mleko, margarynę, cukier, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny (by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość).
Ze składników: margaryny, mąki i cukru zrobić kruszonkę (wyglądem przypominające kluski).
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną. Rozłożyć na blaszce i ułożyć śliwki (świeże lub z syropu). I posypać kruszonką.
Komentarze