Pizzerinki ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli wykorzystacie gotowe ciasto francuskie- przygotujecie je bardzo szybko.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2łyżki śmietany
    1 jajko
    Szczypta gałki muszkatołowej
    12 szt zielonych szparag
    4 krótkie kabanosy
    8 krótkich liści buraka
    Kilka pomidorków koktajlowych
    4 łyżki tartej mozzarelli
    Sól, pieprz do smaku

Pizzerinki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Podpiekamy przez 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Jeśli zbyt dużo urosło, nakłuwamy widelcem. Resztę jajka łączymy ze śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej, wylewamy na podpieczony spód. Sparzone wrzątkiem i zahartowane zimną wodą szparagi układamy po 3 na każdej sztuce. Dokładamy po odrobinie kabanosów, pomidorków koktajlowych oraz botwinki. Posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy w temp 190⁰C przez ok 17 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy