Pizzerinki z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące mini pizze z szynką i warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 6 sztuk


    Ciasto:

    - mąka - 200 g
    - letnia niegazowana woda mineralna - 125 ml
    - drożdże - 20 g
    - oliwa z oliwek - 2 łyżki
    - gruba sól morska - 1 łyżeczka
    - woda - 1 łyżeczka
    - cukier puder - 1 szczypta




    Farsz:

    - czerwona papryka - 1 szt
    - wędlina - 150 g
    - kukurydza - 150 g
    - cebula - 2 szt
    - suszone oregano - 1 szczypta
    - olej - 2 łyżki




    Sos:

    - pomidory w puszce - 1 op
    - oliwa - 2 łyżki
    - czosnek - 1 ząbek
    - bazylia - 1 łyżeczka
    - sól - 1 łyżeczka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sos:

    Na patelnię wlewamy oliwę.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Wrzucamy pomidory.

    Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

    Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.

    Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.



    Ciasto:


    Mąkę przesiewamy na stolnicę.

    W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

    Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty.

    Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek.

    Zagniatamy szybko luźne ciasto.

    Przykryj ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką.

    Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut.



    Farsz:

    Cebulę kroimy w krążki.

    Wędlinę kroimy w paseczki.

    Paprykę kroimy w kosteczkę.

    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

    Lekko złocimy cebulę ... dodajemy wędlinę.

    Chwilę razem podsmażamy.




    Całośc :

    Ciasto smarujemy sosem pomidorowym
    ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ).

    Układamy wędlinę i warzywa.

    Posypujemy oregano.

    Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować