Pizzerinki z placków ziemniaczanych

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.

  • 40 min

Składniki:

  • Placki:
    4-5 ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    majeranek
    sól, pieprz
    Dodatki:
    żółty ser
    pieczarki
    wędzony boczek
    pomidorki koktajlowe
    szczypiorek
    sos kremowo-serowy (przepis na końcu)
    Dodatkowo:
    olej
    Sos kremowo-serowy: (*)
    300 ml śmietany 18%
    100g żółtego sera
    gałka muszkatołowa
    sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerinki z placków ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować placki.
    Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
    Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta.
    (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.)
    Placki smażyć z obu stron na rumiano.
  • 2. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku.
    Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon.
    Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki.
    Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.
  • 3. Sos kremowo-serowy.
    Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać ze startym (na drobnych oczkach tarki) serem.
    Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.

Porady

(*) Sos serowy można również zrobić z rozpuszczonego serka topionego rozmieszanego z mlekiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować