Pizzerinki na cukiniowym spodzie

5 (160 ocen)

Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi pizzy? ;) Co powiecie na jej zdrowszą wersję? Pełnoziarnistą a do tego z warzywem w cieście.Zrobiłam ją w wersji małych pizzerinek i rozeszły się w 5 minut, polecam

Składniki:


  • 300 g cukinii
    50 g otrębów owsianych
    100 g mąki pszennej
    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki ciepłego mleka
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    łyżka oliwy

    cukiniowy sos do pizzy
    250 g mozzarelli
    łyżeczka ostrej papryki
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Ciasto

Pizzerinki na cukiniowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.

    Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.

    Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.
  • Pizzerinki na cukiniowym spodzie 2. Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.

    Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Pizzerinki na cukiniowym spodzie 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części.

    Formujemy z nich cienkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pizzerinki na cukiniowym spodzie 4. Na każdym rozsmarowujemy po łyżce cukiniowego sosu do pizzy oraz układamy po grubym plastrze mozzarelli.

    Ser posypujemy papryką.

    Pizzerinki pieczemy około 35 minut w 190 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować