Pizzerinki

4.48 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetne na kolacje, dzieci uwielbiają.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej wody
    50g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    ok 400g mąki tortowej

    dodatkowo:
    150g żółtego sera
    4-6 pieczarek
    5 plasterków szynki
    5 plasterków salami
    1 kabanos
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki Przekąski

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę, olej wlać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, wymieszać. Dodać mąkę wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm, okrągłą małą miseczką wyciąć okręgi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki obrać, salami pokroić na półplasterki, to samo z szynką, kabanosa w plasterki.
  • 2. Każdą pizzerinkę posmarować ketchupem, posypać startym serem, ułożyć dodatki, pieczarki, salami, szynkę, oraz takie dodatki jakie lubimy.
    Odstawić na 10 minut do podrośnięcia, piec ok 20 minut w temperaturze 180 C. Podawać z ulubionymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować