Pizza z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na dwie porcje
    Ciasto
    250 g mąki
    150 ml ciepłej wody
    25 g drożdży
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/3 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    Dodatki
    sos pomidorowy do pizzy
    1 puszka tuńczyka w oleju
    40 g anchois
    10 -15 szt. oliwek zielonych lub czarnych
    100 g sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy
    garść rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie pizzy
    Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.
  • 2. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki, posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż składniki, poza rukolą, ją kładziemy na upieczonej już pizzy.
    Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować