Dziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników.
3 godz.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Na dwie porcje
Ciasto
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki
sos pomidorowy do pizzy
1 puszka tuńczyka w oleju
40 g anchois
10 -15 szt. oliwek zielonych lub czarnych
100 g sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy
garść rukoli
Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie pizzy
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.
2.Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki, posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż składniki, poza rukolą, ją kładziemy na upieczonej już pizzy.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Komentarze