Pizza z pieczarkami, kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
2.Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Na 3 łyżkach oleju smażymy 2-3 pieczarki z połową cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.
4.Ser trzemy przez grube otwory, kiełbasę kroimy w plasterki.
5.Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem.
6.Nakładamy warstwę duszonych pieczarek z cebulą.
7.Układamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę.
8.Całość posypujemy serem Radamer (starty na wiórki), oregano i suszoną bazylią.
9.Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Komentarze