Pizza z kapustą zasmażaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak, dobrze czytacie. Ale wiecie jak to smakuje?!? Mega! Wpadajcie na przepis ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g mąki
    9 g suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    ciepła woda


    1/2 szklanki passaty pomidorowej
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku


    Pozostałe składniki:

    1/4 główki białej kapusty
    200 g surowego boczku
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    2 łyżki posiekanego koperku
    10 plasterków kiełbasy żywieckiej
    100 g startego żółtego sera (gouda)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza z kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z kapustą zasmażaną 1. Ciasto:



    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.



    Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.





    Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.





    Kapustę szatkujemy.



    Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.



    Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem.



    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).



    Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować