Pizza "pyszny brzeg" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłej wody wrzucamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do ich rozpuszczenia.
W dużej misce łączymy mąkę z solę, wlewamy olej i rozpuszczone drożdże w wodzie. Zagniatamy ciasto. Jeśli byłoby za rzadkie możemy delikatnie podsypać je mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosło.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy placek kształtem zbliżony do prostokąta.
Na brzegach układamy parówki i delikatnie podwijamy ciasto z każdej strony tak, by otoczyło parówkę.
Delikatnie sklejamy złączenie.
Nożem nacinamy parówki i delikatnie rozkładamy je na boki.
3.Na tak udekorowane ciasto wykładamy sos i dodatki.
Ja użyłam kiełbaski, pomidora, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 3 łyżek fasoli czerwonej z puszki, 1/2 pora dużego, ogórka kiszonego, sera żółtego i przypraw.
Pizzę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180st. i pieczemy ok. 25 minut.
Komentarze