Pizza po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pizza będzie bardziej pikantna, jeśli do mięsa dodamy posiekaną paprykę chili lub habanero. Przepis przysłała Marika Piekut

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 35 dekagramów
    - mięso mielone (wołowe): 30 dekagramów
    - drożdże: 2.5 dekagrama
    - olej: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - przyprawa meksykańska: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - przecier pomidorowy: 50 mililitrów
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka zielona: 0.5 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - ser żółty: 30 dekagramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 2 szczypty

Pizza po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami
    ciepłej wody. Wlewamy
    olej i 150 ml wody. Wsypujemy
    mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy
    elastyczne ciasto i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Czosnek i cebulę obieramy.
    Czosnek przeciskamy przez
    praskę. Cebulę kroimy w piórka, a papryki w paski. Wołowinę
    podsmażamy na maśle.
    Dodajemy przyprawę, oregano,
    sól i czosnek.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    i przekładamy na natłuszczoną
    blachę. Smarujemy przecierem
    pomidorowym. Wykładamy
    mięso, paprykę i cebulę.
    Posypujemy startym żółtym
    serem. Pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 180 °C.

Komentarze

Podobne przepisy