Pizza pepperoni z patelni

5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Doskonały pomysł na pizzę z chrupiącym spodem, której przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż pieczenie w piekarniku.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g mąki pszennej
    100 ml wody
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka drożdży instant
    szczypta soli

    Dodatki:
    7 plastrów salami
    3 duże pieczarki
    ½ cebuli
    4 papryczki marynowane papryczki pepperoni
    5 łyżek tartego żółtego sera
    4 łyżki ketchupu
    oregano

Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza pepperoni z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza pepperoni z patelni 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Pizza pepperoni z patelni 2. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Przecieramy teflonową patelnie(średnica 28cm) olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem i następnie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, pieczarki, salami i drobno pokrojone (oczyszczone z pestek) papryczki pepperoni. Wierzch posypujemy serem i oregano. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się rozpuści- to znak że pizza jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pepperoni Pieczarki Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować