Pizza na ziemniaczanym spodzie

5 (160 ocen)

  • 60 min

Czasami uwielbiamy fast foody...pizzę, hot-dogi, hamburgery...ale robimy to na własny, domowy sposób. Teraz troszkę eksperymentu, polskiego akcentu. Pyry! YummY!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
    1 cebula
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka mielonego kminku
    2 łyżki oleju
    100 ml passaty pomidorowej
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka cukru
    100 g pieczarek
    100 g startej mozzarelli
    100 g wędzonego boczku
    3-4 łyżki majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza na ziemniaczanym spodzie 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Na patelni (28-30 cm) rozgrzewamy olej, przekładamy masę, rozprowadzamy równomiernie, smażymy z obu stron na rumiano.
    Passatę pomidorową łączymy z czosnkiem, solą i cukrem, dokładnie mieszamy.
    Przygotowany placek przekładamy na blachę, smarujemy passatą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki pieczarki.
    Boczek kroimy w kostkę, rozrzucamy na wierzch pokrojonych pieczarek.
    Na koniec posypujemy startą mozzarellą.
    Blachę posypujemy majerankiem.
    Całość zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować