Pizza na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, po czym dodajemy olej. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
2.Ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blachę.
Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym.
Serek mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Na cieście robimy kleksy z serka i układamy kawałki brzoskwiń. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
3.Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy listkami świeżej mięty.
Komentarze