Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy cukier i letnią wodę oraz łyżkę mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto dolewając oliwy z oliwek. Ugniatamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki. Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w krążki, szynkę na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy na plasterki. Podrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 0,5 centymetra. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na omączonej blaszce. Pizzę smarujemy sosem i układamy wszystkie składniki oprócz serów. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy jeszcze na około 2 minuty.
Porady
Składniki farszu można dowolnie dobierać w zależności od preferencji.
Komentarze