Pizza na cieniutkim spodzie z szynką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

pizza jak z dobrej restauracji.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki (ok. 400g)
    1 szklanka ciepłej wody
    0,5 kostki drożdży (50g)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy

    dodatki:
    25 dag sera żółtego lub mozzarelli
    20 dag plasterków szynki lub salami
    30 dag pieczarek
    1 cebula czerwona
    1 duża papryka czerwona
    Oliwki zielone
    Kapary

    Sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cieniutkim spodzie z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
    Do miski dodajemy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy wodą.
    Następnie wszystko mieszamy łyżką do rozpuszczenia.
    Dodajemy następnie mąkę, oliwę i sól.
    Wyrabiamy ciasto.
    W razie potrzeby podsypujemy mąką.
    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. W czasie gdy ciasto rośnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni wraz z blachą na której będziemy piec pizzę.
    Szykujemy składniki na wierzch.
  • image-0vdrpso 3. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy.
    Ciasto dzielimy na 2 części.
    Równomiernie rozkładamy na papierze i kładziemy po kolei składniki (sos,ser i resztę ulubionych dodatków)
  • 4. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągamy, przekładamy na nią pizzę
    (zsunąć z papierem na blachę).
    Piec w piekarniku w 240 stopniach (z termoobiegiem) około 8-10 minut.
    Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować