pizza na chrupiącym spodzie

4.49 (201 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

przepis jest na dużą blachę taką od piekarnika. Ja zrobiłam z sosem pomidorowym serem i kukurydzą

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g maki pszennej
    220ml prawie gorącej wody
    plaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    około 2 łyżki oliwy
    15g drożdży lub saszetka suchych
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić "dołek" wkruszyć drożdże dodać cukier i zalać odrobiną ciepłej wody; Odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto jest gotowe gdy w ogóle się nie klei i jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować oliwa, włożyć ciasto, przykryć ściereczka, i postawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut .
  • 3. W tym czasie przygotowujemy składniki które położymy na nasza pizze, czyli kroimy to co lubimy.
  • 4. Blachę lekko smarujemy oliwa, kładziemy rozciągnięte rękoma ciasto i rozciągamy dalej aby zakryć blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy to co lubimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na około 18-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować