Pizza hawajska na grubym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski ,robimy wgłębienie na środku i dodajemy pokruszone drożdże i sól .Dolewamy, powoli stopniowo ciepła wodę, dość szybko zagniatając ciasto. Następnie powoli dolewamy olej nadal zagniatając ciasto, do momentu aż będzie miękkie. Powinno ładnie odchodzić od miski i mieć zwartą konsystencje.
Ciasto możemy rozwałkować lub rozciągnąć w ręku. Następnie układamy ciasto na całej powierzchni blachy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej mąką.Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki dodawane na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Szynkę kroimy w kosteczkę , szynkę w plastrach zwijamy w ruloniki i siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,kiełbaskę, paprykę i cebulę i odsączonego ananasa kroimy w kostkę. Kukurydzę również odsączamy z zalewy.
Do ketchupu dodajemy przyprawę do pizzy, mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Układamy szynkę, kiełasę, cubulę,paprykę, kukurydzę i ananasa. Całość posypujemy czerwoną papryką w proszku i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy25-30 minut ( 180 stopni bez termoobiegu-pieczemy około 45 minut ).
Porady
Ketchup po wyjęciu z lodówki, by nie był zimny, możemy przełożyć do miseczki lub filiżanki i podgrzać w mikrofalówce, a następnie zamieszać.
Komentarze