Pizza - ciasto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciasto na pizzę w stylu neapolitańskim, miękkie w środku i z grubymi brzegami. Tylko mała ilość dodanych drożdży i powolny rozrost ciasta pozwala na uzyskanie pizzy jak z Włoskiej pizzeri.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka 800g +do podsypania
    Woda 500ml
    Sól 25g
    Olej 25g
    Cukier 10g
    Drożdże świeże 3g lub suche 1g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Pizza - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaję wodę, cukier i drożdże mieszam, następnie dodaję 2/3 mąki i mieszam do połączenia. Odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie dodaję resztę mąki i sól wyrabiam ciasto stopniowo dolewam olej. Ciasto wyrabiam ok 10 - 15 minut ma być miękkie i elastyczne, odstawiam na 1 godzinę. Dzielę ciasto na 3 części formując kule, każdą nacieram olejem i układam na blaszce przykrywam folią i odstawiam na 6-8 godzin w temp. pokojowej. Ciasto gotowe do pizzy. Temperatura pieczenia 250 stopni plus termoobieg, czas pieczenia 10 minut.

Porady

Tak przygotowane ciasto można włożyć do lodówki na noc(też wyrośnie) przed pieczeniem należy wyjąć ciasto z lodówki na 2-3 godziny aby złapało temperaturę pokojową. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować