Znajdują się na niej same białe składniki, które po upieczeniu się zarumienią i czynią pizzę wyjątkową.
2 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto (proporcje na 2 pizze):
20 g drożdży
350 g mąki pszennej typu 550 lub 500
1 szklanka ciepłej wody
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
Na pizzę (proporcje na 1 pizzę):
5 łyżek śmietany 18 %
100 g żółtego sera
5 pieczarek
pół średniej cebuli
Pizza "blanco" - czyli biała pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i 1/4 ciepłej wody połączyć i wymieszać. Podczas mieszania robią się bąbelki. To znak, że drożdże zaczynają współpracować z cukrem.
Do tak zrobionego zaczynu dodać następne składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Jak ciasto się lekko połączyło, mieszać ręką, następnie wyrobić ciasto na stolnicy. Wstawić ciasto do miski, przykryć ściereczką i postawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze raz, tym razem krócej.
Podzielić ciasto na pół. Każdą połowę osobno rozwałkować i ułożyć na formie do pizzy. Tak przygotowane formy odstawić na 15 min. Ciasto lekko urośnie.
Na tak przygotowane ciasto można nałożyć sos pomidorowy i układać farsz.
2.Na mojej pizzy znalazły się kolejno:
śmietana rozsmarowana jako sos, ser żółty starkowany, pieczarki, cebula,
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.
Komentarze