1 szkl puree z dyni
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
dodatki: 100 g mozzarelli
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 ogórki kiszone
1/4 czerwonej papryki
25 g kiełbaski
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do formy
okrągła forma o śred. 28 cm
Pizza bezglutenowa z kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy puree z dyni, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Mozzarellę i kukurydzę odcedzamy z płynu, mozzarellę drobno kroimy. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Paprykę i kiełbaskę kroimy w drobną kosteczkę. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Dokładnie wylepiamy dno blaszki ciastem i cienko smarujemy koncentratem. Układamy połowę mozzarelli. Na serze układamy kukurydzę, paprykę i kiełbaskę oraz ogórki kiszone. Posypujemy
solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi-do smaku. Na górę wysypujemy resztę mozzarelli. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Komentarze