Piure z topinambura

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Smaczna i oryginalna alternatywa do ziemniaczanego piure

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - topinambur (u mnie było całe wiaderko po 3kg kapuście kiszonej)
    - łyżka masła
    - łyżka śmietany kwaśnej
    - sól

Piure z topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambur umyć, obrać, pokroić na takiej samej wielkości cząstki. Zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować jak ziemniaki. Zblendować ze śmietaną i masłem. Jeśli solimy, to przy blendowaniu.
    Piure wyszło delikatne, aksamitne, lekko orzechowe.

Notka redakcyjna

Zobacz też: Topinambur - przepisy nie tylko na obiad

Komentarze

Podobne przepisy