Pikle z papryką

0 (0 ocen)

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pikle z papryką na zimę. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe 5 kg
    papryka czerwona szpiczasta 2 szt.
    sól do przetworów 3 łyżki stołowe

    Zalewa:

    sól do smaku
    cukier do smaku
    gorczyca 1 łyżeczka na słoik
    nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
    liść laurowy 1 szt. na słoik
    ziele angielskie 3 szt. na słoik
    goździk 1 szt. na słoik
    ocet 10% 200 ml
    woda 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikle z papryką. 1. Zalewa:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.
  • 2. Pikle:

    Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki i kroimy papryki wzdłuż na 2 centymetrowe paski o długości wysokości słoika. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, po 4 paski papryki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować