Pikle z ogórków wg Babci Wandzi

4.1 (288 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Przepis na pikle dostałam od mojej babci. Gdy babcia je robiła, wszystkim smakowały. Mam nadzieję, że dorównam babcinym piklom :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • duże lekko przerośnięte ogórki
    gorczyca,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach
    sól ( na 1 kg - 1 łyżka)

    Zalewa:

    1 szklanka wody
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    2 marchewki
    1 cebula
    szczypta curry
Wystaw ocenę:

4.1 (288 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle z ogórków wg babci wandzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać i wyciąc środek z pestkami.
    Nasolić (1 łyżka na 1 kg ogórków) i odstawić na noc.
    Do każdego słoika wrzucić po listku laurowym,kilka ziaren pieprzu ,kilka ziaren ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy.
    W słoiku ciasno układać ogórki.
    Składniki na zalewę zagotować. Zalać ogórki.Zakręcić .
    Pasteryzować ok. 8 minut. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować