Pikle w zalewie octowej

4.5 (195 ocen)

  • 20 godz.

Postanowiłam zrobić pikle oj a ile nowości w nich umieściłam :) Sami zobaczcie co ta Asia wykombinowała.

  • 20 godz.

Składniki:

  • Składniki na zalewę: Robiłam ja cztery razy by starczyło na 40 słoików )

    ocet 10% Jamar 225 gram

    woda 2 litry gotowana

    cukier 225 gram

    Dodatkowo:

    przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl 4 opakowania ( 40 słoików 750 gram)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikle w zalewie octowej 1. Dwa worki ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg

    Po obraniu wykrojeniu pestek miałam 4 miski oj spore te miski.

    Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin .
  • Pikle w zalewie octowej 2. Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.

    Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe )
  • 3. Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając .

    Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg .

    Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )

    Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna , a smak pikli przepyszny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować