Pikle pomidorowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Trudny

Zapraszam na smaczne pikle z pomidorków koktajlowych.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
    2 ząbki czosnku
    2 gałązki koperku
    1 szkl octu jabłkowego
    1 szkl wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1 łyżka ziaren gorczycy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy. Do słoiczków wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni. Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach ciepłą zalewę rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
    Przepis na 2 słoiki po 400 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować