Pikle po Warmińsku

4.5 (200 ocen)

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe 5 kg
    sól do przetworów 3 łyżki stołowe

    Zalewa:

    sól do smaku
    cukier do smaku
    gorczyca 1 łyżeczka na słoik
    nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
    liść laurowy 1 szt. na słoik
    ziele angielskie 3 szt. na słoik
    goździk 1 szt.
    ocet 10 % 200 ml
    woda 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle po warmińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.

    Pikle:

    Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, goździka, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować