Pikantny humus z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pikantna, aromatyczna pasta z ciecierzycy idealnie podkreśli smak świeżych warzyw, ale będzie też świetnie smakować jako pasta do pieczywa

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 gram)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty z sezamu
    3 łyżki Oliwy z oliwek
    ¼ łyżeczki cuminu
    ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
    Sok 1 ½ cytryny
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Pasty

Pikantny humus z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, tak aby cebula zmiękła. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do blendera przekładamy odsączoną ciecierzycę, cebulę, obrany czosnek i oliwę i blendujemy wszystko na gładką pastę. Dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy i blendujemy wszystko raz jeszcze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Gotową pastę przekładamy na miseczkę, polewamy ją odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy papryką ostrą. Humus serwujemy z warzywami pokrojonymi w zapałki, chlebkami pita, krakersami lub jako pastę do chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować