PIKANTNE ŻEBERKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Żeberka są pyszne i pikantne. W sam raz dla miłośników ostrej kuchni.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • • 1 kg żeberek
    • 1 papryczka chili
    • sól, pieprz
    • 6 łyżek octu winnego
    • 5 gałązek tymianku
    • Po 7 łyżek keczupu pikantnego i musztardy
    • 5 łyżek oleju
    • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Pikantne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na porcje. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
  • 2. Keczup, musztardę, olej, słodką mieloną paprykę, posiekana papryczkę chili, ocet winny i listki tymianku wymieszaj ze sobą. Tak przygotowana glazurą posmaruj żeberka i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie żeberka przełóż do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 180oC.
  • 3. Żeberka podaję z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy