Pikantne paluszki chlebowe z fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane paluszki, są doskonałą przekąską na różne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Można je także zabrać do pracy lub szkoły, mogą być drugim śniadaniem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 szczypty soli
    4 łyżki oleju
    10 dag. sera feta
    1 łyżka płatków suszonych pomidorów
    1 szczypta przyprawy Harissa
    1 łyżeczka oregano
    Dodatkowo:
    3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Pikantne paluszki chlebowe z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Z wodą mieszam 0,5 szklanki mąki, cukier i drożdże, pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaje pozostałą mąkę, olej, sól, płatki pomidorów, oregano, przyprawę Harissa, pokrojony w kostkę ser i zagniatam ciasto. Jednolite ciasto dzielę na trzy części.
  • jk 2. Każdą część wałkuje , kroje w paski[20 sztuk] , z których roluje paluszki. Paluszki układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut. Studzę, podaję z ulubionymi sosami lub np. keczupem.

Porady

Z porcji mam 3 części ciasta, z każdej po 20 paluszków czyli z całości 60 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Przyprawy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować