Pikantna zupa z soczewicy

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Pyszna i rozgrzewająca

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    puszka pomidorów,
    2 i pół szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej),
    2 duże marchewki (z bulionu),
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, garam masala (u mnie około łyżeczki), imbir (3/4 łyżeczki), kmin rzymski (3/4 łyżeczki), kurkuma (3/4 łyżeczki), słodka papryka (1/2 łyżeczk
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista, dodać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wszystkie składniki zupy zmiksować na gładko (część soczewicy można zostawić w ziarenkach). Gotować całość 5-10 minut, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki lub kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować